Januari was me het maandje wel

Een druk maandje, januari. Waar het meestal een rustige start van het jaar betekent moesten we bij Tuxis keihard aan de bak om onze spullen in Arnhem te verhuizen naar Amsterdam.

Verhuizen?!

Naast onze locaties in Ede (BIT-1, BIT-2A en BIT-2C) hebben we al jaren een vierde datacenter waar we apparatuur hebben draaien. Vooral back-up apparatuur, en infrastructuur die we online willen houden in het onwaarschijnlijke geval dat Ede offline zou raken.

In beginsel was dat Solcon en in 2018 is dat verhuisd naar Arnhem. Toen was het nog niet heel veel, dus dat was vrij eenvoudig. Maar in de afgelopen twee jaar hebben we hard gewerkt om dadup te laten groeien (tot inmiddels meer dan 500TB aan storage) en hebben we ons netwerk ook via Arnhem aan het internet gekoppeld.

Eind 2020 hakten we de knoop door; we gaan onze spullen in Arnhem verplaatsen naar een datacenter in Amsterdam, maincubes. We zijn dankzij ISPConnect (onze branchevereniging) in contact gekomen met maincubes, een kleine speler in Nederland met een grote moederorganisatie in Duitsland. Privacy en samenwerking zijn dingen waar maincubes veel waarde aan hecht, iets waar we bij Tuxis ook gek op zijn.

Stap 1
Connectivity

Een nieuw datacenter uitkiezen is één ding, zorgen dat je er voldoende netwerk-capaciteit naartoe hebt is ook handig.

We namen contact op met i4networks, die bezig is met een nieuwe dienst uitrollen; DC2DC. Daarmee kunnen ze relatief eenvoudig redundante aansluitingen verzorgen tussen een hoop verschillende datacenters in Nederland. Bij BIT waren ze al connected en op ons verzoek hebben ze ook een POP in maincubes AMS1 gebouwd.

Begin januari waren we live. We hadden 10Gbit tussen Ede en Amsterdam. Naast een POP bij maincubes hebben wij ook direct appatuur in Nikhef geplaatst zodat we makkelijk private interconnects kunnen opzetten met anderen.

Stap 2
Apparatuur

De nieuwe locaties moeten natuurlijk ook aangesloten worden met fysieke apparatuur. In de afgelopen jaren hebben we met tevredenheid gebruik gemaakt van Huawei switches in Ede.

Ook nu hebben we gekozen voor Huawei, zodat we de beschikking hebben over voldoende capaciteit. De switches beschikken over voldoende 10Gbit poorten en leveren ons daarnaast 40/100Gbit poorten zodat we in de nabije toekomst zonder nieuwe investeringen de verbindingen kunnen upgraden van 10 naar 40 of misschien wel 100 Gigabit.

Met MPLS kunnen we ook voor onze klanten makkelijk verbindingen tussen de verschillende locaties opleveren en eenvoudig nieuwe datacenters aansluiten.

Stap 3
Verhuizen maar

Tsja. Hoe verhuis je nou 500TB aan data naar een datacenter 100KM verderop, zonder downtime? Dankzij Ceph was dit eigenlijk heel simpel (maar niet erg efficiënt). De VLAN’s in Arnhem configureerden we over het hele pad naar Amsterdam toe, waarmee de twee locaties eigenlijk op laag 2 aan elkaar gekoppeld waren. Vervolgens is het een kwestie van geduld..

In Arnhem een server uitschakelen, uit het rack schroeven, naar Amsterdam rijden, in het rack schroeven, aanzetten en even een paar minuten wachten.

Ceph herstelde binnen een aantal minuten de gemiste wijzigingen op het cluster voor de node die verhuisd was; en niemand die er iets van heeft gemerkt.

En nu dan? Wat schieten we ermee op?

Goede vraag! Een datacenter is een datacenter, zou je zeggen. Maar dat is niet helemaal waar.

Door de samenwerking met maincubes kunnen we relatief eenvoudig ook diensten leveren vanuit Frankfurt, of aan Frankfurt. En door het opzetten van een netwerk over Ede en twee locaties in Amsterdam kunnen we ook makkelijker verbindingen opzetten met andere partijen.

Zo zijn we sinds vorige week weer actief op SPEED-IX, die we dankzij onze aanwezigheid op Nikhef zelf kunnen aansluiten. En volgende maand hopen we onze AMS-IX verbinding in Ede te verhuizen naar Amsterdam. Zo kunnen we de latency en complexiteit in ons netwerk minimaliseren, wat de betrouwbaarheid en stabiliteit weer ten goede komt.

En zo wordt ons netwerk behoorlijk uitgebreid en nóg flexibeler. De afbeelding geeft een goede indruk. 

daDup en Proxmox Backup Server

Zo zijn daDup en Proxmox Backup Server twee diensten die we vanuit maincubes zullen bedienen. Dit zijn diensten die veel bandbreedte vragen en dus is het handig om, zoals veel mensen dat noemen, dicht in de buurt van de backbone van het internet te zitten.

En doordat back-ups van onze clusters ook naar die twee diensten gaan, hebben we automatisch geografisch gescheiden back-ups!

0 vacatures