Wij maken gebruik van twee storage-oplossingen. Voor Kerio en FilesOnline.eu gebruiken wij ZFS op FreeBSD met SSD caching. Voor alle andere diensten, zoals VPS-en en webhosting, wordt 100% SSD geleverd met Ceph. Deze storage is gespreid over drie datacenters. We leveren ook Private Storage Clusters met Ceph.

ZFS op FreeBSD

Voor Kerio en FilesOnline.eu wordt NFS gebruikt. Veel Kerio en NextCloud leveranciers gebruiken een VPS met virtuele disken. Het nadeel is dat een disk vol kan raken en dat geresized moet worden met downtime als gevolg. Met NFS speelt dat niet. Iedere clouddienst heeft onbeperkte storage en wij zorgen ervoor dat de storage niet volraakt.

Ceph cluster

Ceph logoMet Ceph hebben wij een 'hyperconverged' storageplatform dat redundant is op server- en diskniveau. Storage servers zijn verdeeld over drie locaties en zodoende een storageplatform dat overeind blijft wanneer een datacenter verminderd bereikbaar is. Er worden alleen SSD's gebruikt waardoor het uitstekende performance levert. De disken zijn dus snel en de kans op onderbrekingen of dataverlies is vrijwel nihil.

Wat als er meer ruimte nodig is?
Dan plaatsen we disken of servers zonder onderbreking bij.

Hoeveel servers kunnen jullie dan toevoegen?
We kunnen doorgroeien tot vele Petabytes. Het is vrijwel ongelimiteerd.

Wat als er een disk of server stuk gaat?
De data op de defecte apparatuur wordt automatisch verdeeld over de functionele apparatuur. Het cluster blijft doordraaien bij een eventuele defecte hardware-component. Het is niet van invloed op de beschikbaarheid.

Maar ik heb toch een SAN nodig?

Zowel SAN als Ceph bieden centrale storage. SAN voorziet gedeeltelijk in hoge beschikbaarheid van de storage. Maar daar worden de aanbiedingen vaak kostbaar. De oorzaak is de volgende gedachtegang:

– U schaft een SAN aan. Dé manier om centrale storage aan te bieden aan nodes. Via een switch verbind u die SAN met de nodes.
– Hoeveel disken kunnen er aan het SAN? Nu lijkt het voldoende, maar zullen we toch een maatje groter nemen?
– Als de SAN defect raakt, is het cluster helemaal onbruikbaar. Een tweede SAN is een logisch gevolg.
– De tweede SAN gaat een kopie draaien van de eerste SAN. Wordt het een synchroon of asynchroon SAN cluster?
– Als de eerste SAN defect raakt, moeten we gaan zorgen dat de tweede SAN automatisch in gebruik genomen wordt. We willen immers niet dat het cluster down gaat omdat de storage niet werkt.
– Twee is geen cluster. Met twee SAN’s kun je een spilt brain-situatie krijgen, wat voor downtime en eventueel dataverlies zorgt.

Er zijn alternatieven voor een SAN, maar de kosten vallen vaak hoog uit. Als de redundantie uit hardware wordt gehaald wordt vaak beslag gedaan op dure hardware. Als de redundantie uit software gehaald wordt dan is dat vaak met hoge licentiekosten.

Ceph doet het slimmer

Ten eerste zijn er geen licentiekosten en draait het op commodity hardware. De redundantie en schaalbaarheid wordt geleverd door slimme software. In die software zit een schema waarin staat welke disken, servers, datacenters en kwaliteit er beschikbaar is. We leveren Ceph los als storage cluster en als storagelaag voor virtualisatie: het Tuxis Cloud Concept.